Blat kuchenny kamienny, drewniany, stalowy, szklany czy z płyt laminowanych?

Blat kuchenny kamienny, drewniany, stalowy, szklany czy z płyt laminowanych?

Warto przeczytać

Zarówno drewniane blaty, jak również te szklane, ceramiczne czy też kamienne mają swoje plusy i minusy. Podczas wyboru blatu kuchennego trzeba kierować się nie tylko swoimi indywidualnymi preferencjami, ale także wystrojem wnętrza i możliwościami finansowymi. Chociaż nie warto zbyt mocno oszczędzać na zakupie dobrej jakości blatu kuchennego, to jednak nie ma też sensu niepotrzebnie przepłacać. Na które zatem rozwiązanie się ostatecznie zdecydować?

Blat kuchenny kamienny, drewniany, stalowy, szklany czy z płyt laminowanych?

Do produkcji blatów kuchennych sięga po różnego typu materiały, co ma bezpośredni wpływ nie tylko na ich jakość, ale także na cenę. Znacznie więcej zapłacimy za marmurowy blat niż też drewniany czy też wykonany z płyty laminowanej. Te ostatnie mogą mieć bogate wzornictwo i są dostępne w różnych wersjach kolorystycznych. Dodatkowo są łatwe w utrzymaniu czystości oraz odporne na ścieranie, tłuste substancje i chemiczne środki czystości. Ich trwałość również jest dosyć wysoka. Niestety są one podatne na zarysowania i nie można stawiać na nich gorących naczyń. Blaty drewniane wyglądają bardzo naturalnie, są ciepłe w dotyku, mogą mieć przeróżne kształty i można je odrestaurować. Nie są jednak odporne na wysoką temperaturę ani też na uderzenia oraz ma tendencję do wypaczania.

Blaty kuchenne z kamienia wykonuje zakład kamieniarski SLAB Żołnierczyk

Blat kuchenny kamienny charakteryzuje się dużą trwałością, jest odporny na działanie ognia i można go polerować w celu odnowienia go. Kamienne blaty są bardzo drogie i wymagają one impregnacji, jeśli chce się uniknąć powstania na ich powierzchni przebarwień. Blaty wykonane ze szkła wyglądają bardzo nowocześnie, są odporne na działanie wody i mogą mieć przeróżne kształty. Niestety są podatne na zarysowania i szybko się brudzą, a ich zakup wiąże się z koniecznością wydania niemałych pieniędzy. Na rynku dostępne są także blaty stalowe, którym nie straszna jest wilgoć ani też wysoka temperatura. Łatwo jest je utrzymać w czystości i zachować w kuchni wysoki poziom higieny. Stalowe blaty są oczywiście zimne w dotyku i pasują jedynie do nowoczesnych wnętrz. W ich przypadku trzeba także pamiętać o wycieraniu blatu do sucha po umyciu.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o